Faceți căutări pe acest blog

7 oct. 2012

IN MEMORIAM


  "Ieri, sâmbătă  6 octombrie 2012, a fost înmormântat scriitorul Constantin Ţoiu. Într-un deplin anonimat, deoarece Uniunea Scriitorilor nu a putut disemina informaţia tragicei dispariţii, a fost însoţit de 5-6 scriitori, la Cimitirul Bellu.
  A fost, este, un prozator important al României dar şi un om decent, civilizat, fără accese isteroide, cum au mulţi alţii, din păcate, în spaţiul public românesc.
  Pentru mine, a fost un al doilea părinte: m-a debutat în România Literară, cu o generozitate şi o încredere absolute, m-am sfătuit cu el în diverse perioade ale vieţii, am avut discuţii lungi în care opiniile noastre s-au armonizat natural.
  În literatură, a adus o eleganţă virilă a frazei, o construcţie fluentă, dar  care nu venea dinspre filologism, dinspre jocul gratuit al cuvintelor, ci-şi avea originea în deschiderea lui către lumea ideilor şi în meditaţia vie despre acestea. A fost un filosof rafinat al prozei, un aristocrat al Spiritului.
  Aristocratul englez, l-am numit într-o prezentare de-acum  câţiva ani.
  La 89 de ani, Constantin Ţoiu ne părăseşte. Deşi vârsta este înaintată, pentru mine este neverosimilă moartea lui. Pentru că mi-l amintesc aşa cum era: viguros, rezistent, colocvial, sclipitor, tolerant.
  Cu adevărat, literatura romănă contemporană pierde o personalitate inimitabilă.
   Dumnezeu să-l ierte!"

   (de Nicolae Stan)
  
(foto: site-ul Consiliului Judeţean Ialomiţa- http://www.cicnet.ro/Decernare%20titlu%20Cetatean%20de%20Onoare/index.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu